Какво да правим при порязване или охлузване?

За щастие, най-често срещаните ежедневни нараняванията са незначителни и лесно могат да бъдат обгрижени с подходяща лепенка.
Независимо дали сте се порязали докато режете в кухнята, задрали сте си ръката при движение по протежение на стената или сте ожулили коляно или лакът при падане – подходящите лепенки ще Ви помогнат да излекувате по-добре и по-бързо тези леки наранявания.

Порязването е нараняване на кожата, причинено от предмети с остър ръб, като нож, малък инструмент или дори лист хартия, което също е болезнено. Раните често кървят и имат леко разтворени краища.

Ожулвания или охлузвания представляват нараняване  на горните слоеве на кожата при падане върху грапава повърхност на колене, ръце или лакти и обикновено не са опасни. Те могат да бъдат болезнени, ако са засегнати многото фини нервни окончания намиращи се под кожата.

Ако сте претърпели порязване или одраскване/ожулване, първото нещо, което трябва да направите, е да почистите и ако е необходимост да дезинфекцирате раната, като се уверите, че сте премахнали повърхностното замърсяване или малките частици в нея.
Ако раната кърви силно, както понякога се случва при порязване на лицето или пръста, използвайте стерилна превръзка, за да спрете кървенето.

В зависимост от  това къде се намира раната, изберете подходяща лепенка за нея.

При порязване може да използвате високотехнологичните лепенки на УРГО за лечение на малки порязвания.  Вместо марличка лепенките УРГО за порязвания съдържат хидроколоидна маса, която в контакт с течността от раната образува бял влажен гел вместо коричка. Това предотвратява залепването на пластира към раната и осигурява благоприятни условия за процеса на оздравяване. Специалните лепенки за порязвания на УРГО незабавно облекчават болката и се подменят, когато се отлепят сами.

При по-големи охлузвания, като по колената или лактите, както и за труднодостъпни или проблемни за обикновени лепенки места ще е необходимо да използвате течна лепенка под формата на спрей. Урго Спрей пластир е с антисептично действие, прозрачен и водоустойчив. След като спрете кървенето и дезинфекцирате,  напръскайте раната от разстояние  5 - 10 см до образуване на тънък филм.  При нанасяне, етанолът, съдържащ се във формулата, проявява антисептичното си действие върху раната. Формулата  на течната лепенка под формата на спрей е специално разработена от Лаборатории Урго, за да се избегне разтичане на филма преди да е засъхнал. След около 1 минута филмът изсъхва и предпазва раната като “втора кожа”. Филмът позволява на раната да диша, резорбира се от само себе си и изчезва след няколко дни.