Как да постъпим в случай на изгаряния?

Изгарянията са много неприятни и най-често се получават в кухнята по време на готвене, от опръскване с вряло олио или случайно докосване с ръка на гореща фурна или ютия, на барбекю и при работа с огън.  

СТЕПЕНИ НА ИЗГАРЯНЕ ОТ 1 ДО 3

Информирайте се за различните степени на изгаряния.

Първа степен (повърхностни изгаряния): това е най-леката степен на изгаряне, която засяга само горния слой на кожата - епидермиса. Изгорената повърхност е зачервена, с лек оток, болезнена, суха и без мехури. Лекото слънчево изгаряне е пример за изгаряне първа степен. Този тип изгаряне рядко води до дълготрайно увреждане на тъканите.

Изгаряния втора степен: засягат не само епидермиса, но и същинската кожа в дълбочина  -дермата. Често причина за такива изгаряния стават вряла вода или открит огън.  Проявяват се като болезнени зачервявания, мехури и отоци.

Изгаряния трета степен: Изгаряния трета степен унищожават епидермиса и дермата, и дори може да увредят основната подкожна тъкан под тях, костите, мускулите и сухожилията. Обгореното място е бяло или овъглено.  Засегнатата област губи чувствителност, тъй като са унищожени нервните окончания.

ОБРАБОТКА ПРИ ЛЕКИ ИЗГАРЯНИЯ

Първото нещо, което трябва да направите ако се изгорите в кухнята е веднага да поставите изгореното място под течаща студена вода, т.е. да приложите така нареченото „правило на 15-те“: за около 15 минути да охладите изгореното място със студена течаща вода (температурата на студената вода е около 15°С), като държите ръката на около 15 см от чучура на чешмата. По този начин ще ограничите разпространението на изгарянето в тъканта.

При по-сериозно изгаряне внимавайте да не спукате образувалия се мехур, тъй като той е най добрата защита срещу инфекции. Ако все пак се спука, дезинфекцирайте го. В никакъв случай не отстранявайте мъртвата кожа от мехура с ножички или по друг начин! Оставете я, тя ще падне сама.

!Внимание: Никога не използвайте мехлеми на маслена основа, тъй като задържат топлината! Не използвайте талк върху изгореното място! Не налагайте лед, за да не увредите епидермиса!

След като подсушите изгореното място, поставете Урго стерилна лепенка за изгаряния. Стерилните лепенки Урго за изгаряния са направени по специална липидоколоидна технология, патентована от Лаборатории Урго. Текстилната основа е мека, удобна и не пречи на движенията. Марлята e по-плътна, за да абсорбира течността от раната, ако има такава. Полиестерната мрежичка върху марлята, импрегнирана с хидроколоидни частици и вазелин   бързо облекчава болката,  подпомага оздравяването, не прилепва към раната и позволява безболезнено отстраняване.

Обикновено продължителността на лечението е от 5 до 6 дни. Първата лепенка се подменя след 24 часа, а след това на всеки 48 часа.

Употребата на стерилните лепенки Урго за изгаряния помага за намаляване на болката, като същевременно ускорява оздравяването и намалява риска от белези. Имайте предвид, че това се отнася само за изгаряния от първа и втора степен и за рани, чийто размер не надвишава размера на марлята.

Ако не настъпи подобрение след 6 дневно лечение, консултирайте се с Вашия лекар.

За изгаряния при деца задължително се консултирайте с лекар или фармацевт.

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт в случай на клинични признаци на локална инфекция (червенина, разпространяваща се по здравата кожа, болка и други).