Каква е тайната на Арника?

Лечебните свойства на планинската арника са известни на хората още от дълбока древност. Германските племена са използвали тази билка в своите ритуали. За алхимиците тя е символ на слънцето. Арника е била и една от 12-те магически растения на розенкройцерите, а нейните свойства при наранявания са се знаели и от древните гърци и римляни.

В продължение на много векове, тинктури, чаиове, лосиони от арника се използват за лечение на рани и ожулвания, за обезболяване на наранявания, при разместване на стави, навяхвания, отстраняване на синини и кръвонасядания. Съвременната медицина е доказала напълно уникалните изследвания на това растение. Арника наистина е едно от най-добрите средства при травми на меките тъкани. 

Нейните лечебни свойства са известни най-вече със способността й да активира местния кръвоток и да премахва венозния застой. В резултат на това, когато се прилагат локално, препаратите от арника бързо резорбират синини и кръвоизливи, а това от своя страна обуславя обезболяващия и противовъзпалителен ефект.
Днес на основата на арника са създадени много апарати, един от тях е Арника гел на френския производител, лаборатория Урго, който по право се счита за средство за първа помощ при травми на меките тъкани. Урго Арника гел притежава всички присъщи лечебни свойства на това растение. Освен това благодарение на уникалната си формула гелът практически незабавно прониква в кожата и веднага започва да работи, тоест да действа на увредените участъци от меки тъкани. Урго Арника гел е незаменим при всякакви битови травми на меките тъкани и е достъпен като цена, което не е маловажно. Общо взето продукт от първа необходимост за всяка домашна аптечка. Много важно свойство на Урго Арника гел е, че той не съдържа изкуствени оцветители, не съдържа ароматизатори и консерванти, за това е подходящ не само за възрастни, но и за деца над една годишна възраст. Точно възрастта, в която децата се движат активно, пълзят, учат се да ходят, тоест често имат синини и натъртвания. Освен това Урго Арника гел е много икономичен и лесен за употреба. Достатъчно е да го нанесете на увреденото място и внимателно да го втриете с кръгови движения. Процедурата се повтаря два три пъти на ден. За да бъде действието на Урго Арника гел още по-ефективно трябва да го приложите възможно най-скоро веднага след травмата. В този случай рискът от появяване на хематом или синина ще е минимален, а усещанията за болка ще отшумят. И да не забравя Урго Арника гел помага и при смучки.