Какво да правим при порязване или охлузване?

За щастие, най-често срещаните ежедневни нараняванията са незначителни и лесно могат да бъдат обгрижени с подходяща лепенка.
Независимо дали сте се порязали докато режете в кухнята, задрали сте си ръката при движение по протежение на стената или сте ожулили коляно или лакът при падане – подходящите лепенки ще Ви помогнат да излекувате по-добре и по-бързо тези леки наранявания.

Порязването е нараняване на кожата, причинено от предмети с остър ръб, като нож, малък инструмент или дори лист хартия, което също е болезнено. Раните често кървят и имат леко разтворени краища.

Ожулвания или охлузвания представляват нараняване  на горните слоеве на кожата при падане върху грапава повърхност на колене, ръце или лакти и обикновено не са опасни. Те могат да бъдат болезнени, ако са засегнати многото фини нервни окончания намиращи се под кожата.

Ако сте претърпели порязване или одраскване/ожулване, първото нещо, което трябва да направите, е да почистите и ако е необходимост да дезинфекцирате раната, като се уверите, че сте премахнали повърхностното замърсяване или малките частици в нея.
Ако раната кърви силно, както понякога се случва при порязване на лицето или пръста, използвайте стерилна превръзка, за да спрете кървенето.

В зависимост от  това къде се намира раната, изберете подходяща лепенка за нея.

При по-големи охлузвания, като по колената или лактите, както и за труднодостъпни или проблемни за обикновени лепенки места ще е необходимо да използвате течна лепенка под формата на спрей. Урго Спрей пластир е с антисептично действие, прозрачен и водоустойчив. След като спрете кървенето и дезинфекцирате,  напръскайте раната от разстояние  5 - 10 см до образуване на тънък филм.  При нанасяне, етанолът, съдържащ се във формулата, проявява антисептичното си действие върху раната. Формулата  на течната лепенка под формата на спрей е специално разработена от Лаборатории Урго, за да се избегне разтичане на филма преди да е засъхнал. След около 1 минута филмът изсъхва и предпазва раната като “втора кожа”. Филмът позволява на раната да диша, резорбира се от само себе си и изчезва след няколко дни.