Какво точно представляват афтите?

Афтата е повърхностно увреждане на лигавицата на устната кухина. Обикновено, това е ясно локализирана болезнена язвичка, червеникава на цвят с бяло или понякога жълтеникаво валче около нея. Малките афти в устната кухина минават без никакво лечение за около 10 дни, но от своя страна през цялото време са много болезнени, особено по време на хранене.

Какви са причините за появата на афтите?

Общо взето те са слабо известни. Съществуват обаче определени фактори, които благоприятсват появата им. Това са някои наследствени фактори, някои алергизиращи храни, като синьо сирене, орехи, лешници, кайсии , ягоди, малини, лимони, неизмити плодове, особено през пролетта, когато всички се изкушаваме да откъснем джанка или череша директно от дървото. Не на последно място физически наранявания, като ухапване в областта на лигавицата на устата, носенето на зъбни протези, шини, брекети, по енергично миене на зъбите с твърда четка. Като цяло причините за появата на афтите могат да бъдат различни и разнообразни. Понякога са просто особености на имунната система. Най-често афти се появяват по венците, по-скоро в основите на венците, след това са бузите – най-често след ухапване, върха на езика, устните и небцето.

И сега как действа URGO афти филмогел

Това е течната лепенка на URGO при афти , която се прилага директно върху афтата. При контакт със слюнката URGO афти оформя един прозрачен, фин, еластичен филм точно върху афтата. Този филм изолира афтата в устата като я предпазва от контакт с вода, храна и слюнка, бързо и трайно облекчава болката, ускорява оздравяването, а след няколко часа се резорбира от слюнката, като може да се прилага колкото пъти е необходимо до премахването на афтата.